Exterior San Miguel de Escalada

Exterior San Miguel de Escalada
Làmina nºXXXIX dins Iglesias Mozárabes, arte español de los siglos IX a XI.

jueves, 9 de mayo de 2013

9-.Difusió del monument en l'actualitat



San Miguel de Escalada ha tornat avui dia un centre turístic que rep visites cada dia. De fet, s'ha establert un horari de visites que varia en època estival o d'hivern. A més, des de fa una sèrie d'anys s'han dut a terme una sèrie d'accions per a la protecció de l'edifici i per convertir-lo en un projecte cultural. A causa d'aquest auge turístic, han sorgit una sèrie de polèmiques, com ara per exemple la implantació d'un "quiosc" informatiu, el qual dificulta la visió del temple a més d'alterar la seva estètica i trencar amb tot l'entorn. A causa d'aquest motiu, els ciutadans de la província on se troba el monestir, Gradefes, i la seva alcaldessa van demanar la retirada urgent d'aquest "quiosc".


Imatge del Diario de León.es

A més, dia a dia se van fent nous descobriments i se continuen els estudis sobre el magnífic temple del segle X. Recentment, s’han descobert una sèrie d’incisions parietals als murs de San Miguel de Escalada que els investigadors denominen “graffiti”, els quals s’han localitzat en el pòrtic sud d’accés al temple, concretament als fusts de les columnes i a la nau central, concretament al segon arc former més pròxim al presbiteri, i els quals tenen nombroses tipologies, com ara per exemple amb formes zoomòrfiques, reticulades o circulars, entre altres. Aquestes incisions també se van trobar en altres temples de l’època com ara per exemple San Millán de Suso.
Imatge de Vanessa Jimeno Guerrera

Malgrat això, els estudis de San Miguel de Escalada no conclouen aquí, sinó que en motiu del 1.100 aniversari del temple, s’ha volgut fer una recopilació de tota la ornamentació amb la qual compta el temple. Aquest estudi i recopilació dels diversos elements ornamentals amb els quals compta l’església, una ornamentació de les més riques de les esglésies del segle X, serà dut a terme per diversos investigadors de renom, com ara per exemple Artemio Martínez Tejera, escriptor de nombrosos articles relacionats amb el temple de San Miguel de Escalada i altres tants del mateix segle, Gerardo Boto Varela, Joaquín García Anistal, Vanessa Jimeno Guerra i Juan Luis Puente López. Aquesta recopilació constarà de dos volums en els quals s’hi farà una catalogació dels diversos elements i l’anàlisi de la decoració arquitectònica i l’estudi d’altres ornamentacions, com els “graffiti” anteriorment esmentats.  L’objectiu d’aquest estudi és el de “implicar a la societat en la cultura”, segons els investigadors que duran a terme el projecte, valorat en uns 8.000 euros. 

Així doncs, veiem que San Miguel de Escalada segueix construint la seva història, malgrat els 1.100 anys que fa molt poc va complir i segueix donant peu a diverses investigacions, que estudiosos com Artemio Martínez Tejera mantenen vives.

Noemí Arriaza Gutiérrez



BIBLIOGRAFIA:


-  JIMENO GUERRERA, V. "A propósito de los graffiti de San Miguel de Escalada (León)". Universidad de León (2011), León.

CONSULTES ADDICIONALS:



No hay comentarios:

Publicar un comentario